De Hartstichting is een non-profit organisatie en is gevestigd in Den Haag. Onze missie is hart- en vaatziekten verslaan. Dat kunnen we niet alleen.

De Hartstichting werkt samen met wetenschappers, artsen, samenwerkingspartners en vele vrijwilligers aan oplossingen om hart-en vaatziekten eerder op te sporen en beter en sneller te behandelen. We financieren onderzoek, geven steun en voorlichting aan patiënten en willen extra levens redden bij een hartstilstand.
De Hartstichting ontvangt geen subsidie van de overheid. Voor het behalen van onze doelstellingen zijn we volledig afhankelijk van giften van particulieren, bedrijven en initiatieven zoals de Jacco Versluis Classic. Een groot deel van het geld investeren we in wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Fiets je mee met de Jacco Versluis Classic, laat je dan sponsoren door familie, vrienden en collega’s met jouw eigen actie op de evenementen pagina van de Jacco Versluis Classic op de website van de Hartstichting. Fiets je niet mee? Dan kan je ook direct het evenement sponsoren.

            

 

Feiten en cijfers

Hartstilstand
Een hart- of circulatiestand is altijd het gevolg van kamerritmestoornissen van het hart. Onderscheid wordt gemaakt tussen de schokbare (defibrilleerbare) hartritmestoornissen en de niet schokbare hartritmestoornissen. Ongeveer 45% à 50% van de hartstilstanden is schokbaar met een defibrillator. De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct (70%).


Slachtoffers in Nederland

Het aantal slachtoffers van een hartstilstand:

  • 15.000 tot 16.000 mensen per jaar
  • per dag: 35 – 40 personen

De plaats van de hartstilstand en de reanimatie

  • meestal thuis/in en rond het huis (65-70%)
  • op straat (10-15%)
  • in een openbaar gebouw (7-11%)
  • sport-/ontspanningsgelegenheid (ca. 5%)

Reanimatie
Het aantal reanimaties is ongeveer 7000 à 8000 per jaar. Ongeveer 1/3 van de slachtoffers zijn de zgn. lijkvindingen of personen met een niet-reanimeren afspraak, bij de overige 2/3 is er minimaal een getuige of omstander. Daarvan start driekwart met reanimeren.

De gemiddelde leeftijd van de gereanimeerde is 66 jaar en 70 tot 75% van hen is man. Ongeveer 50% van alle slachtoffers heeft nooit eerder hartklachten gehad. Zij worden onverwacht getroffen.